ДОВЕРЛИВ ИЗВОР! IPhone 13 ќе има вграден читач на отпечатоци на екранот!

Се тврди дека Apple ќе ја користи технологијата на сензорот за читање отпечатоци вградена во екранот во следните генерации на модели на iPhone. Според новото тврдење, овој читач на отпечатоци ќе биде со оптички сензор.

Apple работи на донесување на сензорот за читање отпечатоци вграден во екранот на iPhone 13, што веќе долго време го гледаме на уредите со Android. Според вестите во Macrumors, овој сензор ќе им биде понуден на корисниците заедно со Face ID.

Ова тврдење, изнесено од Џоана Стерн од „Волстрит журнал“, претходно го искажаа познатиот аналитичар на Apple, Минг-Чи Куо и Марк Гурман од „Блумберг“. Двете имиња наведоа дека оваа одлика ќе се користи во новите модели на iPhone.

iphone ekrana gömülü parmak izi okuyucu

Врз основа на поранешна вработена во Apple, Џоана Стерн изјави дека компанијата работи со оптички сензори за читачот на отпечатоци вграден во екранот. Исто така, беше наведено дека се претпочитаат оптички сензори затоа што тие се „посигурни“ во овој поглед.

Сепак, треба да се наведе дека ултразвучните методи се посигурни од оптичките сензори. Бидејќи оптичките сензори користат 2D слики, релативно е лесно да се измамат. Од друга страна, ултразвучните сензори за отпечатоци користат мали звучни бранови за да го мапираат отпечатокот од прст во 3 димензии, што значи дека е побезбеден. Се разбира, треба да се напомене дека оваа технологија е поскапа.

Наведено е дека Apple може да создаде хибрид со капацитивни сензори што Apple ги користи во Touch ID, а не директно оптички сензори. Со други зборови, компанијата може да користи оптички-капацитивен хибриден сензор за решавање на безбедносниот проблем што се појавува кај оптичките сензори, кои се веќе достапни.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments