Душко Дoлгоушко денес би славил 80-ти роденден

Душко Дoлгоушко денес би славил 80-ти роденден

Голем дел растеа со него Bugs Bunny.Анимиран цртан лик создаден кон крајот на 1930-тите од Леон Шлезингер Продукција и изрази првично изработен од Мел Блан.Eден од омилените цртани филмови на многу генерации a денес го слави својот 80-ти роденден односно на овој ден во 1940 година, за прв пат се појави во краткиот цртан филм „Див зајак“(A Wild Hare) под името Bugs Bunny.

Покрај Душко, се појавува и ловецот (Елмер Фуд) и нè внесува во приказната со познатата реченица „Шхх Бидете многу тивки. Јас ловам зајаци.Toj ги забележува трагите на шепите на зајакот се приближува до дупката за зајаци во земјата и се обидува да го намами Душко со морков. Како што знаеме се создава еден вид комедија.

Сите добро ја запаметивме фамозната реченица (What’s Up, Doc?) изговорена од Душко Долгоушко.Душко подоцна го кажува тоа скоро во секој цртан филм во кој се појави, без разлика дали е во контекст или надвор од него.„Bugs Bunny“ беше номиниран и за Оскар, во категоријата за најдобар краток анимиран филм.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments