eBay започна услуга за проверка на патики за борба против фалсификувана продажба.

Програмата на крајот ќе ги опфати сите патики продадени за над 100 УСД во САД.

eBay лансира нова услуга за автентикација на патики за да провери дали чевлите продадени на платформата се совпаѓаат со она што го тврдат нивните списоци. Според Си-Ен-Ен, услугата ќе започне во недела на 25-ти октомври и ќе ги опфаќа најпопуларните стилови и брендови на патики. Но, до почетокот на 2021 година ќе се прошири за да ги покрие сите патики продадени за над 100 долари на eBay во САД.

Колекционерските патики се големи деловни активности. TechCrunch забележува дека некои чевли се ограничени на само неколку илјади, па дури и десетици парови, што значи дека популарните изданија можат да се продаваат за илјадници, па дури и десетици илјади долари. За жал, ова значи дека пазарот е зрел и за фалсификување. Во еден инцидент од минатата година, американските службеници за царина и гранична заштита запленија над 14.000 лажни Никси, испратени од Кина во ЛА.

Иако некои компании истражувале технолошки решенија за проблемот, физичкиот преглед е најсигурен начин да се гарантира автентичноста на патиките. TechCrunch вели дека овие инспекции може да се сведат на мали детали, како што е броење на бројот на конците на еден пар чевли. Повеќе пазари фокусирани на патики како StockX и GOAT веќе нудат услуги за автентикација, што претходно им даваше предност во однос на eBay.

Како и со претходно најавената услуга за автентикација на часовници, eBay соработуваше со трета компанија, Sneaker Con, за автентикација на артиклите. Кога ќе се изврши продажба, купувачот ги испраќа патиките во „објект за проверка“ каде што се прегледуваат за да се осигурат дека се совпаѓаат со насловот, описот и сликите на списокот. Ако ја поминат инспекцијата, на нив е прикачена ознака eBay и тие се испраќаат до купувачот. Истиот процес ги опфаќа враќањата, за да ги спречи бескрупулозните купувачи да се обидат да ги вратат лажните патики на легитимните продавачи.

Фактот што eBay досега не понудил услуга за автентикација на патики, не ги спречи овие видови чевли да станат популарна ставка за продажба на платформата, а eBay вели дека минатата година продала скоро 6 милиони пара патики. Со својата нова гаранција за автентичност, во комбинација со тарифи за продавачи на патики продадени за над 100 американски долари, компанијата очигледно се надева дека ќе привлече повеќе патики на платформата.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments