Експлодира Starship при слетување! [ВИДЕО]

Иако лансирањето на прототипот Starship SN9 од SpaceX напредуваше генерално успешно, тој експлодираше заради проблемот со маневар за вртење при слетувањето. Експлозијата се случи во близина на прототипот СН10.

Прототипот SN9 на ракетата Starship, што SpaceX го разви за да пренесува луѓе на Месечината и Марс, беше лансиран денес за тестирање. Starship, еден од најважните проекти на SpaceX, исто така, имаше многу успеси и неуспеси во мисијата SN9. SN9, прототип, успешно полета од 2 февруари, 23:26 часот по средноевропско време. Ракетата, која достигна висина од 12,5 километри за 3 минути како што се очекуваше, потоа започна да се движи кон позицијата за слетување.

Ракетата, која успешно ја продолжи својата мисија до овој пат, не можеше да го изврши исклучително важниот маневар за вртење откако успешно ја изврши позицијата на слетување на телото. Бидејќи овој маневар не можеше да се изврши, ракетата SN9, која изврши наклонето слетување на површината, се активираше со голема експлозија. Во моментов не е познато дали другиот прототип е оштетен како резултат на експлозијата што се случи многу близу до прототипот SN10. Бидејќи експлозијата е близу до прототипот, многу делови веројатно ќе го оштетат SN10.

Иако видовме како ракетата SN9 експлодира за време на овој тест лет, овој лет се смета за успешна мисија за SpaceX. Во моментов ја развива ракетата, компанијата ги користи податоците собрани од ваквите експлозии за развој на ракети. Ако го игнорираме неуспехот во процесот на слетување, можеме да кажеме дека ракетата помина низ исклучително успешна фаза на тестирање.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments