Elon Musk Колку Заработи од Tesla

Elon Musk Колку Заработи од Tesla

Elon Musk, еден од основачите партнери на Тесла, кој исполни еден од членовите на договорот што го потпиша во 2018 година, има право да купи акции по ниска цена од компанијата. Така што вака Musk, ќе заработи 775 милиони долари. Но се очекува дека Musk со заработениот дел ќе купи повеќе акции од Тесла.

Elon Musk, според договорот потпишан со Тесла во 2018 година, нема да добива плата според 10 годишниот план, наместо тоа, откако ќе се остварат 12 оперативни цели ќе има право да добие 1,7 милиони акции.

Во документот доставен до Американската Комисија за хартии од вредност и берза во четвртокот, компанијата изјави дека Musk, кој ја постигнал првата цел во договорот, има право да добие 1,69 милиони акции од компанијата. 

Според договорот што го склучи со Тесла, Елон Муск може да купи акции според утврдената вредност во 2018 година, додека ги достигнува целите. Благодарение на првото оперативно работење, Musk ќе може да купи акции во вредност од 1.69 милиони акции во вредност од 805,8 долари, само за 350 долари. Така што ако ги продаде акциите тој ќе заработи приближно 775 милиони долари.

Доколку во рок од 10 години Musk постигне 12 цели утврдени со договорот, тој ќе може да добие вкупно 20,3 милиони акции од Тесла. Така, како што се зголемува вредноста на акциите на Тесла, заработката на Musk ќе се зголеми.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments