РАЗБИЕН Е Emotet! – најопасната светска хакерска мрежа со заработка од 2,5 милијарди долари!

Емотет, најопасната хакерска мрежа во светот, беше разбиена во операција координирана од Полициската служба на Европската унија и Европската агенција за развој на судската соработка. Операциите, во кои беше приведено 1 лице, беа поддржани од САД и разни европски земји.

Полициската служба на Европската унија (Европол) објави дека малициозен софтвер „Емотет“, кој се смета за најопасен во светот, е разбиен. Во изјавите дадени на оваа тема, беше наведено дека операцијата е поддржана од САД, Холандија, Германија, Франција, Литванија и Велика Британија. Во операциите координирани од Европската агенција за развој на судската соработка (Европравда) и Полициската служба на Европската унија, наводно е приведен 1 Канаѓанец.

Според изјавите дадени од официјални лица на Европол и Европравда, инфраструктурата на Емотет е целосно под контрола. Со други зборови, хакерите повеќе нема да можат да го искористат малициозниот софтвер наречен Emotet за сајбер напад. Во изјавите дадени од германската полиција беше наведено дека контролата врз инфраструктурата на Emotet е нанесена голем удар против меѓународните криминали на интернет.

Се смета дека 2,5 милијарди долари се илегално добиени со нападите на Emotet!

Не случајно Emotet се нарекува најопасен во светот. Користејќи ја оваа инфраструктура, хакерите порано напаѓаа банки, јавни институции и организации како што се училишта, болници и општини. Дури е наведено дека притвореното канадско лице ги запленило официјалните системи во САД и барало откуп и не ги доставувало системите освен ако не ги добие парите што ги побарал. Покрај тоа, според наводите, овој хакер направил кражба на Bitcoin во вредност од 500.000 долари.

Инцидентот не избега од вниманието на компаниите за сајбер безбедност. Во изјавите дадени од Rendition Infosec, беше наведено дека Emotet е несекојдневен тројански коњ и „ја смени играта“ на сајбер нападите. Алан Лиска, вработен во Recorded Future, рече дека околу 10 милиони спам-мејлови се испраќаат неделно преку Емотет. Не е познато точно колкава е финансиската загуба во нападите досега, но експертите зборуваат за огромна сума од 2,5 милијарди долари. Емотет, кој стана страшен сон низ целиот свет, сега е под контрола на Европол и хакерите веќе нема да можат да го користат овој систем.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments