Epic Games доби нова инвестиција од 750 милиони долари

Epic Games доби нова инвестиција од 750 милиони долари

Компанијата Epic Games која е производител и развивач на играта Fortnite, инвестираше 750 милиони долари. Вредноста на компанијата после инвестицијата се качи од 16,3 милијарди на 17 милијарди.

Epic Games, продуцент и издавач на Fortnite, една од Battle Royale најпопуларните игри, денес ја зголеми својата вредност за уште 750 милиони долари. Според вестите во Venture Beat, пред-инвестициската вредност на компанијата била 16,3 милијарди американски долари, додека нејзината пост-инвестициска вредност се искачила на 17 милијарди долари.

Epic Games, издавачот и развивач на Fortnite, кој има повеќе од 350 милиони играчи, исто така е креатор на Unreal Engine, мотор за игри кој е многу популарен во светот на игрите.

Новите инвеститори на Epic Games

Според новите податоци, новите инвеститори на Epic Games се T. Rowe Price Group и Baillie Gifford. Бидејќи компанијата беше релативно затворена во однос на приходите и профитот, новиот договор исто така овозможи преглед на финансиската состојба на компанијата.

Epic Games објави дека заработил вкупно 4,2 милијарди американски долари приход во 2019 година, а нејзината добивка била 730 милиони долари пред дивидендите, даноците и трошоците за амортизација да бидат одземени. До 2020 година, овие бројки се очекуваа да бидат 5 милијарди и 1 милијарда долари.

Според информациите пренесени од извор во секторот, приходите на Fortnite достигнале 400 милиони долари само во април како резултат на епидемијата. Epic Games изјави дека гејмерите потрошиле 3,2 милијарди часови во играта. Исто така, виртуелниот концерт на Тревис Скот одржан на Fortnite собра повеќе од 27 милиони луѓе.

Epic Games имаа подобри перформанси во 2018 година отколку во 2019 година. Компанијата објави дека заработила приход од 5,6 милијарди долари во 2018 година. Секако, треба да ве потсетиме дека Epic Games,  од кои 40% ги купи Tencent во 2012 година, оствари огромни инвестиции во продавницата на Epic Games, го зголеми својот персоналот на Fortnite и Unreal Engine и направи некои набавки.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments