Epic Games сега вреди 17,3 милијарди долари

После круг од финансирање од 1,78 милијарди американски долари

Epic Games, развивач на видео игри и софтвер, се шпекулира дека бара ново финансирање, бидејќи побарувачката за нејзините производи расте во пост-пандемиското глобално опкружување.

Сега, преку најновата рунда на финансирање, развивачот на игри се искачува на уште повисоки височини.

Epic Games денес потврди дека успешно собрала 1,78 милијарди американски долари во новата рунда за финансирање, што ја турка вредноста на капиталот на пост-парите на компанијата на 17,3 милијарди долари.

Во круг на инвестиции од 1,78 милијарди американски долари, Epic не само што успеа да собере капитал од оригиналните инвестициски партнери, туку додаде и нови субјекти.

Во кругот се вклучени и инвестиции од 250 милиони американски долари од Sony Corporation, вести за кои се појавија на почетокот на оваа година. Epic останува приватна компанија по рундата и нејзината класа на акции не се менува.

Покрај тоа што е сопственик на Fortnite, Epic го поседува и Unreal Engine. Unreal Engine е апликација за девелопери на видео игри имаат градење околини што им овозможуваат на развивачите да градат видео игри преку постојни скрипти, навои, рендери и други карактеристики што се потребни за изградба и развој на видео игри.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments