EPIC GAMES троши батерија кога работи во позадина!

Може да забележите дека времето на батеријата брзо се намалува кога го користите Epic Games Store.

Излезе дека ако играте игри на Epic Games Store со вашиот лаптоп, батеријата може да се потроши побрзо отколку што очекувате. Во тестовите, се гледа дека фрлачот на Epic Games Store троши до 20 проценти повеќе време на батерија од Steam.

Се разбира, ова може да се разбере кога играте игри од фрлачи како Steam или Epic. Нормално е дека ресурсите потребни за одржување на апликацијата Store се повеќе отколку ако ја играте играта локално. Од друга страна, вреди да се напомене дека фрлачот троши многу ресурси дури и кога работи во позадина.

PC World направи неколку тестови во кои се споредува продавницата на Epic Games со Steam launcher. Во тестот се користат Surface Pro 7+ со процесор на ледено езеро од 11-та генерација и Surface Laptop 3 базиран на Ryzen.

Се наведува дека извршувањето на апликацијата Steam во позадина на двете платформи има мало или никакво влијание врз траењето на батеријата. Тестерите постигнаа 603 минути празнење на батеријата со фабричко ресетирање Surface Pro 7+. Вклучувањето на фрлачот Steam скриен во лентата со задачи, од друга страна, го намали времето на батеријата на 587 минути со загуба од 2,7 проценти. Продавницата за епски игри го намалува времето на работа на 482 минути кога работи во позадина. Ова значи 17 проценти разлика во споредба со Steam.

На лаптопот Ryzen, разликите се вели дека се помалку изразени, но сепак се забележуваат. Се покажа дека работењето од нула ја троши батеријата за 472 минути, а пареата што работи во позадина нема никакво влијание врз времето на траење. Епските игри, пак, се намалија за 8 проценти на 434 минути. Во оваа смисла, можно е да се каже дека фрлачот на Epic е целосен непријател на батеријата. Epic споделува дека работат на зголемување на перформансите на апликацијата и намалување на потрошувачката на енергија.

Забележете дека конфигурацијата на хардверот и другите фактори можат да влијаат на траењето на батеријата. Јасно е, сепак, дека ако користите фрлач на Epic, вашиот уред ќе троши повеќе батерија отколку што е потребно.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments