Epic Games започна војна против Apple и Google

Epic Games започна војна откако ја отстрани Fortnite од App Store и Play Store

Причината е што Epic Games воведува свој систем на плаќање во играта, што им овозможува на гејмерите да заштедат околу 20% за набавки во апликација.

Во овој случај, сепак, Apple нема да добие традиционален удел од 30% за дистрибуција на Fortnite во App Store, што предизвикува компанијата да го блокира пристапот до титулата.

Она што е уште полошо за Epic Games е што неколку часа подоцна, Google го следи примерот на Apple.

Компанијата исто така го отстрани Fortnite од Google Play, велејќи дека ги крши условите за користење на онлајн продавницата.

Сепак, двете компании изразија желба да продолжат да комуницираат со развивачите на играта за нејзино можно враќање во App Store и Google Play.

Новата функционалност на Epic Games нуди алтернативно решение, што пак го принудува Google да го отстрани насловот од Play Store.

Програмерите на играта се крајно разочарани од ваквите активности и засега нема информации дали ќе го задржат добриот тон во разговорите со Apple и Google.

Во случај да сакате да ја инсталирате Fortnite на вашиот уред, можете да го сторите тоа и покрај моменталната состојба. Ова може да се направи од официјалната веб-страница на Epic Games од кој било мобилен прелистувач.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments