Ерата на Internet Explorer завршува со Windows 11!

Ветеран – прелистувачот Internet Explorer повеќе не е достапен во Windows 11.

Крајот на Internet Explorer, кој има 25-годишна историја, се приближува веќе некое време. Минатиот мај, Microsoft објави дека прелистувачот ќе заврши целосно на 15 јуни 2022 година и апликацијата ќе биде во пензија. Сепак, би било погрешно да се каже дека ова е првиот потег на компанијата. Бидејќи Microsoft во блогот објавен минатата година рече дека Internet Explorer 11 нема да може да пристапува до услуги како што се OneDrive, Outlook, Office 365 од 17 август 2021 година Покрај тоа, компанијата ја отстрани поддршката за прелистувачот од Microsoft Teams на 30 ноември 2020 година.

Со протекувањето на новата верзија на Windows, Windows 11, една од важните промени беше дали прелистувачот Internet Explorer е достапен во новата верзија. Кога ги разгледуваме програмите инсталирани во Windows 11, гледаме дека прелистувачот Internet Explorer не постои. Ова значи дека прелистувачот од постарата генерација, кој не е базиран на Chromium, не е достапен во верзијата на Windows за следната генерација. Така доаѓа крајот на една ера.

Отсуството на Internet Explorer во Windows 11 значи дека нема да го гледаме ветеранскиот прелистувач во издание на Windows за прв пат од Windows 95. Прелистувачот, чија популарност постепено се намалуваше со воведувањето на прелистувачот Chrome на Google на корисниците, ја изгуби својата популарност со објавувањето на прелистувачот Microsoft Edge. Компанијата оттогаш престана да развива Internet Explorer и целосно го посвети развојот на прелистувачот Edge базиран на Chromium.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments