ЕУ забрзува проекти за 5G и суперкомпјутери

ЕУ забрзува проекти за 5G и суперкомпјутери

Во петокот, Европската комисија ги повика 27-те земји-членки да работат заедно за да се забрза распоредувањето на оптички и 5G мрежи, зајакнувајќи ја економијата погодена од коронавирус и обезбедувајќи нивна технолошка автономија, објави Ројтерс.

Земјите на ЕУ мора да развијат сет на алатки за најдобра практика до 30 март следната година за да ги намалат трошоците и бирократијата, да обезбедат навремен пристап до 5G спектарот и да овозможат поголема прекугранична координација на спектарот за 5G услуги.

Епидемијата на коронавирус покажа колку се важни Интернет-услугите и 5G, изјави европскиот шеф за дигитализација Маргрет Вестагер.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments