Европа ја престигна Кина во бројот на нови е-автомобили

Европа ја престигна Кина во бројот на нови е-автомобили

Европскиот извештај за електричен автомобил за првите седум месеци од оваа година ќе биде објавен на крајот на овој месец но многу интересно парче од информации веќе стигна до јавноста.Од јануари до крајот на јули 2020 година период кој во голема мерка го одбележа пандемијата на коронавирус, продажбата на електрифицирани автомобили (100% електрични и приклучоци-хибриди) во Западна Европа ги надмина оние во Кина.

Кина е најголемиот светски пазар на електрични возила,но стимулациите за електрификација на транспортот во Европа го туркаа овој сегмент кон Стариот континент.Над половина милион вакви возила се продадени во областа од почетокот на годинава.

Гледајќи го видот,Европејците годинава купиле околу 269 илјади батерии електрични возила и 231 илјади приклучоци хибриди. Јули беше рекорд за Европа.Заедно околу 14.000 повеќе е-возила се регистрирани во Европа од почетокот на годината отколку во Кина.

Продажбата на електрифицирани возила во Европа може да надмине еден милион примероци за прв пат оваа година.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments