Европскиот парламент ги поканува извршните директори на четири големи технолошки компании на сослушување!

Европскиот парламент ги покани извршните директори на Apple, Amazon, Facebook и Alphabet на рочиштето закажано за 1 февруари. Не е познато дали извршните директори ќе присуствуваат на состанокот, на кој ќе бидат внесени препораките на Европската комисија.
Според Ројтерс, Европскиот парламент ги покани извршните директори на Amazon, Facebook и Alphabet, особено извршниот директор на Apple, Тим Кук, да зборуваат на седницата на ЕУ за моќта на американските технолошки компании. Сослушувањето, покането само од извршните директори, се очекува да се одржи во Брисел на 1 февруари.

Средбата ќе биде на предлозите на Европската комисија за зголемување на конкуренцијата во технолошкиот сектор, како и намалување на влијанието на лажните вести и другите штетни содржини. „Целта на планираното сослушување е размена на информации со извршните директори на четирите водечки светски платформски компании за тековните деловни модели и идните концепти бидејќи се соочуваат со предизвиците на нестабилните услови на пазарот“, напиша Ројтерс.

Сослушувањето се смета дека ќе придонесе за подготовка на членовите на Европскиот парламент за преговори за потенцијалните нови регулативи за дигиталниот сектор. Според извештајот, ЕУ понудила флексибилни датуми што опфаќаат февруари и март, но не е познато дали раководните лица на технолошките гиганти ќе ја прифатат поканата.

Европската комисија во декември минатата година подготви два закона што ќе влијаат на технолошките компании кои работат во Европската унија и содржат големи казни за активности што не се во согласност со законите. Овие вклучуваат Закон за дигитални пазари, што може да го принуди Apple да направи големи промени во App Store, особено во тоа како ги пласира своите апликации до потрошувачите.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments