Eзеро во Парагвај ја промени бојата во светло виолетова

Eзеро во Парагвај ја промени бојата во светло виолетова

Бојата на водата вообичаено може да варира од сина до зелена. Доколку има многу песок и кал тогаш можно е да биде и кафеава. Сите имаме основна идеа како изгледа бојата на водата, но светло виолетова боја не е на таа листа.

Токму ова ги остави избезумени жителите на мало градче во Парагвај, откако пола од локалното езеро ја промени бојата во виолетова.

Езерото Cerro е лоцирано близу градот Limpio блиску главниот град на Парагвај – Asuncion. Неколку месеци пред оваа се отвори насип за да се поврзат локалните фабрики со езерото. Овој настан најверојатно е причината за менувањето на бојата на езерото, односно негово загадување, поради што голем број од рибите и другите животни кој го населуваа езерото изумреа.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments