Facebook донира 1 милион фунти за да го спаси центарот за кршење на шифри во Велика Британија во Втората светска војна Bletchley Park.

Веб-страницата изгуби милиони поради коронавирусот.

Facebook донира 1 милион фунти (1,3 милиони американски долари) на Bletchley Park, центар во Велика Британија за кршење кодови за време на Втората светска војна, кој сега работи како музеј.

Добротворната организација Bletchley Park Trust, регистрирана добротворна организација, во август објави дека страната се соочува со недостаток на приход од 2 милиони фунти, поради падот на бројот на посетители предизвикани од коронавирусот. Поради падот на приходите (во износ од 95 проценти од годишниот приход), паркот објави дека разгледува 35 технолошки вишок, што претставува третина од неговата работна сила. Донацијата на Facebook ќе заштеди некои од овие работни места, но не е јасно колку.

Facebook соопшти дека ја донирал како признание за „тековното наследство на Bletchley Park како родно место на модерните компјутери“. Прекршувачите на кодови и математичарите во паркот не само што ги разбија кодовите „Enigma“ што ги користеа нацистите, достигнување што според некои историчари ја скратиле должината на војната за две до четири години, но исто така направиле клучни теоретски и инженерски достигнувања. Овие вклучуваат создавање на Colossus, првиот програмабилен дигитален компјутер во светот, и делото на Alan Turing, англискиот математичар кој се смета за татко на современата компјутерска наука и вештачка интелигенција. На својот врв, операцијата за кршење на кодови во Bletchley Park опфати околу 10.000 вработени, а жените сочинуваат околу 75 од работната сила.

„Историските достигнувања на Alan Turing и тимот на Bletchley Park имаат огромна корист за сите нас, вклучително и Facebook, и ние сме воодушевени што можеме да го зачуваме овој духовен дом на модерните компјутери“, рече Steve Hatch, потпретседател на Facebook за Северна Европа, во изјава за печатот. Велика Британија е најголемиот инженерски центар на Facebook надвор од САД, дом на повеќе од 3.000 вработени, со повеќе од половина кои работат во инженерски улоги.

Во изјавата за печатот, извршниот директор на Bletchley Park, Iain Standen, рече дека страницата е „многу благодарна на Facebook“ за нејзината донација. „Со оваа значајна поддршка, Bletchley Park Trust ќе биде подобро позициониран да работи во„ новиот свет “и да ги држи вратите отворени за идните генерации“, рече Standen.

„Verge“ се обрати до „Блетчли Парк Труст“ да праша колку работни места може да бидат заштедени со донацијата на „Фејсбук“ и ќе ја ажурира оваа приказна ако слушнеме повеќе.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments