Фејсбук ја забранува содржината за негирање на холокаустот.

Извршниот директор на Фејсбук, Марк Цукерберг рече дека неговото размислување за ова прашање е „еволуирано“.

Фејсбук објави дека ќе ја отстрани целата содржина на својата платформа што „го негира или искривува холокаустот“. Компанијата вели дека ова проширување на своите политики за говор на омраза е одговор на, како што го нарече, „добро документираниот пораст на антисемитизмот на глобално ниво и алармантното ниво на незнаење за холокаустот, особено кај младите“. Фејсбук претходно се соочуваше со силни критики за тоа што дозволи содржината за негирање на холокаустот слободно да се шири на својата платформа.

Покрај отстранувањето на содржината што го негира или изобличува холокаустот, компанијата вели дека, почнувајќи од крајот на оваа година, ќе ги насочи сите што бараат на Фејсбук за термини поврзани со оваа тема до „веродостојни информации“ обезбедени од трети лица.

„Спроведувањето на овие политики не може да се случи преку ноќ. Постојат низа содржини што можат да ги прекршат овие политики и ќе биде потребно извесно време да ги обучиме нашите рецензенти и системи за спроведување “, рече политиката на VP за содржина на Facebook, Моника Бикерт, во објавата на блогот.

На почетокот на оваа година, Фејсбук соопшти дека ќе ги забрани антисемитските стереотипи кои го прикажуваат еврејскиот народ како „управуван со светот или неговите големи институции“. Но, еден извештај една недела подоцна од страна на британската група за контраекстремизам, Институтот за стратешки дијалог (ИСД), откри дека алгоритмот на компанијата „активно ја промовира“ содржината за негирање на холокаустот.

Отстранувањето содржина што го негира или искривува холокаустот, може да изгледа како очигледна одлука за компанија која често се обвинува за овозможување говор на омраза. Но, во минатото, извршниот директор на Фејсбук, Марк Цукерберг, кој е Евреин, ја претстави толеранцијата на компанијата кон негирањето на холокаустот како пример за нејзината посветеност кон принципите на слобода на говорот.

Во интервју за „Рекоде“ во 2018 година, Цукерберг рече дека Фејсбук нема да отстрани содржина од негирачите на холокаустот затоа што тој верува дека овие лица „намерно не го разбираат [холокаустот] погрешно“.
„Тешко е да се оспори намерата и да се разбере намерата“, рече Цукерберг. „Само мислам дека, колку и да се гнасни некои од тие примери, мислам дека реалноста е и да ги сфатам работите погрешно кога зборувам јавно. Сигурен сум дека го правиш Сигурен сум дека многу лидери и јавни личности што ги почитуваме, исто така, и едноставно не мислам дека е правилно да се каже: „Weе симнеме некого од платформата ако ги погреши работите, дури и повеќе пати. “(Цукерберг подоцна додаде:„ Јас лично сметам дека негирањето на холокаустот е длабоко навредливо и апсолутно немав намера да ја бранам намерата на луѓето што го негираат тоа “.)

Во денешна објава на Фејсбук, Цукерберг рече дека неговото размислување „еволуирало“, делумно како одговор на климата на „растечки антисемитизам“.

„Се борев со напнатоста помеѓу залагањето за слободно изразување и штетата предизвикана од минимизирање или негирање на ужасот на холокаустот“, рече Цукерберг. „Моето сопствено размислување еволуираше, бидејќи видов податоци што покажуваат зголемување на антисемитското насилство, како и нашите пошироки политики за говор на омраза. Да се ​​повлечат вистинските линии помеѓу она што е и не е прифатлив говор не е едноставно, но со моменталната состојба на светот, верувам дека ова е вистинската рамнотежа “.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments