Фејсбук ќе се бори против QAnon додавајќи ‘веродостојни’ информации на хаштагот #savethechildren

Исто така, ќе престане да прифаќа реклами на QAnon и милиции.

Фејсбук презема дополнителни чекори за ограничување на движењата на милицијата и движењето за теорија на заговор QAnon. Компанијата ќе ги отфрли рекламите што „фалат, поддржуваат или претставуваат милитаризирани социјални движења“, вклучувајќи ги милициите и анархистичките групи, како и „QAnon“.

Исто така, ќе започне да се поврзува со „веродостојни ресурси за безбедност на децата“ кога луѓето бараат хаштагови поврзани со безбедноста на децата како # спаси деца, што е кооптиран од приврзаниците на QAnon.

Новите измени ги кодифицираат политиките што Фејсбук претходно презеде чекори кон. Ажурирањето следува по извршената акција во август против QAnon и другите социјални движења што го слават насилството, како и критиките во врска со неуспехот на Фејсбук да ја отстрани страницата за настани на милицијата пред пукањето во Кеноша, Висконсин.

Фејсбук отстрани 900 страници и 1.500 реклами во август и ја намали видливоста на околу 2.000 групи. Сега ги става содржините на тие групи пониски во вестите на следбениците.

„Почнувајќи од денес, ќе ги насочиме луѓето кон веродостојни ресурси за безбедност на децата кога ќе бараат одредени хаштагови за безбедноста на децата“, се вели во најновото ажурирање на компанијата. „Покрај тоа, содржината за QAnon и безбедноста на децата е подобна за проверка на фактите преку нашата програма за проверка на фактите од трети лица“.

Фејсбук честопати се обраќа на дезинформации нудејќи линкови до најавторитетен материјал – тоа е направено за содржина за вакцини, КОВИД-19 и гласање. Ефикасноста на оваа стратегија е тешко да се измери. Демократскиот кандидат за претседател Joо Бајден неодамна го критикуваше Фејсбук за етикетирање, наместо за отстранување на објавите на претседателот Доналд Трамп кои содржат лажни информации за гласањето.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments