Facebook повторно во центарот на вниманието!

Logo of Facebook displayed on a smartphone screen and keyboard are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on August 11, 2020. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

Анонимен истражувач за безбедност објавил видео на кое се гледа постоењето на ранлива алатка на Facebook. Тој вели дека оваа алатка го поврзува профилот на Facebook со до 5 милиони адреси за е-пошта секој ден, дури и ако опциите за е-пошта на корисниците се скриени.

Facebook, кој дојде до израз со кражбата на телефонските броеви на 500 милиони корисници минатиот месец, повторно се соочи со сличен случај. Анонимен истражувач за безбедност сподели видео што покажува како алатка може да ги мапира е-маил адресите на профилите на Facebook. Покрај тоа, алатката може да одговара дури и ако корисниците ги кријат своите адреси за е-пошта.

Изворот вели дека е пријавена алатката што ја предизвика ранливоста на Facebook, но компанијата нема намера да преземе нешто против тоа. Истражувачот за безбедност за Арс Техника изјави дека дури и ако станува збор за доверливи е-пошта, близу 5 милиони адреси за е-пошта можат да се поврзат со сметките на Facebook за еден ден.

Иако Facebook не го сфати проблемот сериозно пред се, во следната изјава беше наведено дека тој случајно го затвори извештајот за наградата за грешка пред да биде упатен до соодветниот тим. Наведувајќи дека го ценат споделувањето информации на истражувачот, компанијата исто така изјави дека ги презеле првите мерки за ублажување на проблемот. Претставник на компанијата рече дека тој верува дека инженерите на Facebook биле во можност да го ублажат истекувањето со оневозможување на техниката прикажана на видеото.

Од друга страна, истражувачот рече дека ова прашање ја искористи ранливоста на фронтот што неодамна ја објави Facebook, но дека Facebook „смета дека не е доволно важен за да се поправи“. „Ова е всушност иста ранливост“, рече истражувачот, „Од некоја причина, не му го покажав тоа на„ Facebook “и иако го сфатив тоа, тие нема да преземат нешто против тоа директно“.

Facebook не соопшти што стори за да ја спречи оваа алатка да ја искористи ранливоста, но извори велат голема кампања за изградба на огромна база на податоци. Доколку базата на податоци е завршена, таа ќе биде исполнета со податоци за е-пошта собрани со оваа алатка и лични информации на 533 милиони членови на Facebook, кои протекоа минатиот месец.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments