Facebook нема да ги извести 533-те милиони корисници чии податоци протекоа!

Facebook не планира да ги извести своите корисници чии податоци протекоа доколку се засегнати.

Минатата недела споделивме со вас дека податоците на 533 милиони корисници на платформата на Facebook излегоа од истражувач за безбедност. Овие податоци вклучуваат лични карти, телефонски броеви, целосни имиња, датуми на раѓање, биографии и адреси на е-пошта. Вклучуваше дури и податоци од основачот на Facebook Марк Цукерберг. Facebook нема намера да ги известува своите корисници чии податоци протекоа, според Ројтерс, иако инцидентот е сериозен.

Портпарол на Facebook наведува дека компанијата не е сигурна кои корисници се засегнати и дека податоците веќе станале јавни. Дополнително, портпаролот вели дека податоците биле компромитирани пред септември 2019 година со користење на ранливост за синхронизација на долго-закрпената листа на контакти. За време на овој безбедносен проблем, да не заборавиме дека платформата не ги информира своите корисници.

Рајан Мек од BuzzFeed објави на Twitter дека собирањето на податоците на Facebook за 2019 година е спротивно на условите за користење, но Clearview AI не стори ништо во врска со собирањето милиони фотографии од Facebook и Instagram. Освен што бара компанијата за препознавање на лице на Facebook да престане да ги собира податоците, меѓу изјавите е дека не направила ништо друго за да ги спречи. Причината за ова е посочена на фактот дека членот на одборот на Facebook, Питер Тиел е инвеститор во ClearView.

Дури и ако Facebook не даде изјава, можно е да откриете дали вашите податоци се компромитирани. Можете да го користите сигурниот пребарувач за протекување податоци тука.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments