GameStop, наводно, ќе добие многу игри на Xbox, дури и ако не ги купувате од GameStop.

Прашањето е: колку голем рез?

„GameStop“ и „Microsoft“ склучија повеќегодишен договор што му овозможува на малопродажбата на видеоигри да ја намали секоја дигитална набавка направена на која било конзола на Xbox што директно ја продава, пренесува „Ars Technica“.

Се вели дека новиот договор за поделба на приходите му дава на GameStop процент од било која дигитална продажба направена на тие конзоли Xbox, вклучувајќи дигитално преземање на целосни игри и DLC, микротрансакции во игра и какви било претплати (што се чини дека вклучува работи како Xbox Live Gold и Xbox Game Pass).

Најголемото прашање е колку заостанува GameStop. Ниту еден од двајцата инвеститори што ги набави  Ars Technica конкретни одговори; GameStop сè уште не одговорил на барањето за коментар. Претставник на Microsoft за PR за „The Verge“ изјави: „Имаме структура на стимулации со„ GameStop “, како што правиме со многу наши партнери преку повеќе канали“, што звучи како форма на премолчена потврда, дури и ако не додава никакви детали.

Исто така, нејасно: дали зделката се однесува само на игри или други купувања на дигитални содржини (како филмови, ТВ-емисии и музика) или ако се користат конзоли што GameStop ги продава на нови клиенти, ќе бидат вклучени во дигиталното споделување на приходите.

Видео игрите со години се насочуваат кон дигитални набавки, што ги вознемири трговците како „GameStop“, кои им прават леб и путер продавајќи (и препродавајќи) физички копии на игри и конзоли на клиенти. И претстојните конзоли од следната генерација го намалуваат овој проблем во дополнително олеснување: и „Microsoft“ и „Sony“ нудат само дигитални опции во форма на Xbox Series S и PlayStation 5 Digital Edition, кои ги намалуваат трговците со малопродажба како „GameStop“ во целост надвор од играта .

Да се ​​исплати намалувањето на тие продажби може да помогне во ублажување на дел од забавувањето на приходите од продажба само за дигитални, слично на договорот Universal / AMC објавен на почетокот на оваа година, што му овозможи на театарскиот ланец на намалување на филмовите „Universal“ кои рано преминуваат на дигитални трговци.

Тоа е, се разбира, под претпоставка дека намалувањето на GameStop е значителен дел од парите; еден инвеститор претпоставува дека поделбата на приходите била едноставно засладувач за договорот на „GameStop“ да ја користи облак-инфраструктурата на „Microsoft“ и површинските таблети, наместо јадрото на самиот договор. Се надеваме дека следниот извештај за заработка на GameStop ќе помогне да се расветлат деталите.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments