Втор дел од GameStop сагата!

Акциите на „GameStop“ вчера повторно беа во пораст. Порастот што започна во попладневните часови скоро ги удвои акциите. Сепак, овој пат, немаше видлива манипулација. Што се случи? Што направи овој пат групата Редит, поддржана и од Елон Маск?

Пред околу еден месец, започнавме да зборуваме за компанија наречена „GameStop“. Беше извршена манипулација на берзата со група корисници на Reddit со поддршка на Елон Маск, а акциите на „GameStop“, една од најпознатите продавници за видео игри во САД, се зголемија од неколку долари на скоро 500 долари. Всушност, правењето такво нешто ги отежна финансиските компании на Вол Стрит.

Вчера повторно се случи нешто слично. Акциите на GameStop се зголемија за околу 100 проценти. Акциите, со кои се тргуваше на ниво од 50 долари во текот на денот, полетаа со приближувањето на крајот на денот. Акциите на „GameStop“, кои достигнаа ниво од 91,71 УСД, го завршија денот со оваа вредност. Сепак, она што се случи овој пат не беше целосно разбрано. Ниту групата „WallStreetBets“ на Редит, ниту Елон Маск не сигнализираа таков пораст.

Порастот на GameStop го исполни уживањето на групата WallStreetBets. Но, WallStreetBets не беше единствената група што уживаше во тоа. Инвеститорите, чиј апетит се зголеми откако беше забележан настанот, побрзаа кон „Редит“. Всушност, системот станал толку зафатен што серверите на Reddit некое време не биле во функција, а вчера еден од најпопуларните светски форуми се урна привремено. Па, што можеше да се случи на овој настан, каде нешто нужно се случи дури и ако ништо не се случи?

Подемот на GameStop овој пат не беше манипулација. Серија настани се чини дека доведоа до зголемување на акциите. Еден од настаните што се случија во овој контекст беа изјавите дадени од Кит Гил, еден од најсилните застапници на GameStop. Гил, со изјава дадена неодамна, рече дека купил голема количина на акции на GameStop, со што имал 100 илјади акции. Сепак, она што се случи не беше само во врска со купувањето акции на Гил.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments