Гледајте како НАСА слави 20 години од луѓето што живеат на Меѓународната вселенска станица.

Помина некое време откако Земјата ги нема сите свои луѓе.

Денес се одбележува 20-годишнината од првата долгорочна мисија на Меѓународната вселенска станица, позната како Експедиција 1. Оттогаш, отсекогаш имало мал број луѓе што живееле и работеле во орбитата на ISS – континуирано присуство на луѓе во простор

Пред таа мисија, поголемиот дел од програмата за човечки вселенски летови на НАСА се вртеше околу лансирање на релативно брзи, неколкунеделни патувања до орбитата на Спејс шатлот на агенцијата. Но, во средината на 90-тите, НАСА започна да ги испраќа своите астронаути во вселената за многу подолги патувања за да живеат на старата вселенска станица во Русија. Откако САД, Русија и нивните меѓународни партнери започнаа да ја спојуваат Меѓународната вселенска станица, НАСА започна да испраќа некои од своите астронаути да останат со месеци одеднаш во 2000 година – и оттогаш имало луѓе на бродот.


Како дел од експедицијата 1, екипаж од тројца астронаути започна на вселенската станица на 31-ви октомври 2000 година, на бродот со руска ракета „Сојуз“. Летот превезувал двајца руски космонаути – Јуриј Гиденко и Сергеј Крикалев – и астронаутот на НАСА, Бил Шеферд, кој се приклучи на ISS два дена подоцна на 2 ноември. Триото ќе остане четири и пол месеци до март, заминувајќи откако нова екипа од тројца дојде на станицата на бродот „Спејс шатл дискавери“ за почетокот на нивниот повеќе од петмесечен престој. Нивната мисија беше соодветно именувана Експедиција 2.

НАСА го прославуваше овој голем момент со прес-настани од астронаутите кои моментално се наоѓаат на ISS – дел од експедицијата 64 – како и виртуелна тркалезна маса со оригиналните членови на експедицијата 1. Денес, вселенската агенција ќе емитува низа специјални производи за изградбата на Меѓународната вселенска станица, истакнувајќи ги истражувањата направени на лабораторијата во последните 20 години. Вклучете се во 13 часот попладне, за да добиете лекција по историја за тоа како ги одржуваме луѓето 250 милји над Земјата постојано од 2000 година.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments