Глобалните пратки на ТВ достигнаа рекордно високо ниво во последниот квартал, се вели во извештајот.

Како што Samsung и LG известуваат дека профитот се зголемува.

Глобалните пратки на ТВ достигнаа „историски врв“ во третиот квартал од оваа година, според новиот извештај на TrendForce. Испратени се 62,05 милиони единици во текот на кварталот, што претставува раст од 12,9% во однос на истиот период минатата година и 38,8% пораст од претходниот квартал. И Самсунг и ЛГ, двата најголеми производители на ТВ, денес изјавија дека очекуваат профитот да се зголеми овој квартал во споредба со минатата година.

TrendForce даде неколку различни фактори за историскиот врв. Во него се вели дека во Северна Америка, побарувачката за ТВ се зголемила за 20 проценти бидејќи луѓето поминале повеќе време дома поради пандемијата. Кварталниот скок, исто така, претставува ТВ пратка што беше одложена од првата половина на годината, според аналитичката компанија за синџир на снабдување.
Иако сите пет производители на ТВ видоа како се зголемуваат нивните пратки, TCL го предводи пакетот со 52,7% пораст од година во година. Пратките на Самсунг се зголемија за 36,4 проценти од година во година и 67,1 проценти во споредба со К2. Во меѓувреме, LG забележа помал пораст од 6,7 проценти во споредба со Q3 2019, но огромен скок од 81,7 проценти од минатиот квартал.

Самсунг и ЛГ се чини дека имаат корист од зголемувањето на побарувачката на ТВ врз основа на првичните упатства што ги објавија денес. Сепак, CNBC известува дека зголемувањето на профитот на Самсунг се смета дека во голема мера е управувано од продажбата на паметни телефони и заработката од нејзиниот оддел за меморија. Во меѓувреме, LG забележа силни перформанси и во своите бизниси со ТВ и апарати за домаќинство, според Јонхап, но тоа е поскромно зголемување на профитот за 4,3 проценти беше помогнато од намалување на трошоците во нејзиниот оддел за мобилни телефони.

И покрај зголемувањето на пратките, сето тоа не е добра вест за ТВ-индустријата. TrendForce предвидува дека ТВ пратките се очекува да паднат малку во целина во 2020 година во споредба со 2019 година. Исто така, забележува дека цените на панелите најверојатно ќе продолжат да се зголемуваат дури и кога се намалува просечната цена платена за телевизорите во Северна Америка, јадејќи ги маргините на профит.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments