Gmail и Facebook се апликациите кои собираат најмногу податоци на iOS!

Apple направи драстични промени во тоа како развивачите на AppStore собираат податоци од корисниците. По овие промени, податоците собрани без никаква дозвола зачудуваат.

Од 8 мај, корисниците на iOS 14 можат да кажат „Не“ за какво било собирање и употреба на податоци за апликации. Сепак, практиките не беа воопшто невини до денес.

42matters, компанија за разузнавање апликации, откри статистика за принципите и структурата на транспарентност на AppStore на Apple. Интерфејсите за програмирање на апликации на компанијата и други алатки се користат за пребарување на одредени податоци од AppStore. Внатре нема.

Apple има четири општи категории етикети за приватност на апликациите: податоци што се користат за следење, податоци идентификувани со вас, податоци кои не се идентификувани со вас и ненаплатени податоци. Податоците можат да бидат во повеќе од една категорија.

Податоци за вкрстена апликација собрани од трети лица, како што се податоци што се користат за следење на вас, историјата на вашиот прелистувач. Ова првенствено е насочено кон реклами релевантни за корисникот. 99.282 од 1.816.392 апликации достапни во AppStore ја имаат оваа ознака за податоци. Најпопуларната апликација во рамките на оваа ознака е Твитер со 8,8 милиони преземања.

Идентификуваните податоци се една од вашите лични информации за идентификација (PII), без разлика дали се користат за маркетинг или не. Пример за ова се податоците пронајдени во апликација што отвори нова сметка. Постојат 191.471 апликација со оваа ознака на податоци, што е двојно повеќе од апликациите што ве следат. Исто така, ги собира вашите лични податоци. Како и обично, Gmail на Google е на врвот во собирањето лични податоци, додека Facebook е на третото место.

Податоци кои не се идентификуваат со вас, информации за која било апликација што може да ги собере вашите лични податоци. Постојат 218.924 апликации со оваа ознака на податоци. Најпопуларната апликација во оваа категорија е играта наречена Subway Surfer.

Конечно, ненаплатените податоци се користат во апликации кои вклучуваат барем еден тип на податоци. Пр. (Ненаплатена) адреса за е-пошта. Постојат 215,662 апликации што ја содржат оваа ознака на податоци. Најпопуларната апликација што не собира податоци е игра со музички ритам наречена FNF Ultimate MOD, преземена 3,7 милиони пати.

Facebook е најголемиот критичар на новите правила за приватност на Apple и можеме да претпоставиме зошто. Гигантот за социјални медиуми заостанува малку зад Google како најсимнуваната апликација за собирање лични податоци. Покрај тоа, гледаме дека 1,8 милиони апликации во AppStore не го прифаќаат новиот систем за обележување податоци. Огромното мнозинство од нив е веројатно застарено и веќе не е поддржано софтверски, но Google ги одложува ажурирањата за да ги избегне правилата. Другите програмери, исто така, изгледа дека ги следат стапките на Google.

Прашање е iosубопитност како сето ова ќе влијае на големите компании за собирање податоци како што се Facebook и Google, бидејќи корисниците сега можат да кажат „ткаење на лични податоци“. Facebook веќе покажа како да се справиме со ова со методот WhatsApp – откажете се од членството или имате проблеми со апликацијата.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments