Го прекршиле законот за приватност

Судските постапки тврдат дека „Microsoft” „Amazon“ и „Google“ го прекршиле законот за приватност.

Во пакетот нови судски постапки, двајца жители на Илиноис тврдат дека три технолошки гиганти ги прекршиле државните закони со кои се забранува употреба на лични биометриски податоци без дозвола.Слики од нивните лица се појавиле во базата на податоци „Разновидност во лица“ на IBM, без нивна согласност и биле користени за обука на системи за препознавање на лицето во Амазон, Мајкрософт и матичната компанија „Алфабет“.Додека сите три компании се базираат на Западниот брег, тужбата ги обвинува технолошките гиганти дека се возбудуваат со законот за Илиноис . Тужбата ги именува Ванс и Јанејкик како тужители, но исто така бара статус на дејствување во класа во име на „сите други слично наоѓани лица“ во Илиноис. Во тужбата, пар тужители бараат 5000 УСД за кршење на законот, забрана за забрана на компаниите да користат „биометриски идентификатори“ на жителите на Илиноис и уништување на сите релевантни податоци за лицето што се зачувани.Во своите напори да ја подобри својата технологија за препознавање на лицето, обвинетиот го прекршил Законот за приватност на биометриските информации на… со, меѓу другото, незаконско собирање, добивање, складирање, користење, поседување и профитирање од биометриските идентификатори и информации на тужителите Ванс и Јанекик и сите други слично лоцирани жители и граѓани на Илиноис (во понатамошниот текст, „Членови на класа“) “, е верзијата на тужбата против државите Microsoft.Законот цитиран во тужбата, изнесен пред повеќе од една деценија, е дизајниран да ги заштити жителите на Илиноис да ги соберат или чуваат своите биометриски податоци без нивна експлицитна дозвола. Судските постапки кои вклучуваат БИПА сега се појавуваат со одредена фреквенција, бидејќи препознавањето на лицето станува и вообичаено и поконтроверзно. Во отсуство на федерални заштити за приватност во САД, законот во Илиноис претставува интересна пречка за компаниите кои се користат за вадење податоци од Американците со мал надзор.Во јануари оваа година,facebook плати 550милони долари да реши спогодба за класна акција што произлегува од БИПА. Тужбата е поднесена во име на жителите на Илиноис во 2015 година и се тврди дека гигантот за социјални медиуми собирал податоци за препознавање на лицето од слики на корисници, без да им ги открива на корисниците.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments