Гојек го назначува Амазон,Мајкрософт за нов главен директор за технологија

Гојек го назначува Амазон,Мајкрософт за нов главен директор за технологија

Индонезиско-компанија за поздравување на возење и „супер апликација“ Гојек изјави денес дека именува нов главен службеник за технологија.

 Северан Раул, кој претходно имаше лидерски позиции во „Амазон“ и „Мајкрософт“, ја презема улогата од Ајџи Гор, кој објави дека минатиот месец заминува од лични причини .Во изјавата, компанијата соопшти дека Раул ќе го надгледува Гојек инженерски тимови во Југоисточна Азија и Индија и известуваат до ко-главниот извршен директор Кевин Алуви.

Раул има долга историја на водечки инженерски тимови во големи технолошки компании и Раул доаѓа во критично време за Гојек бидејќи се соочува со конкуренција од ривалот Граб и се занимава со последиците од пандемијата COVID-19.

 Минатиот месец  Гојек рече дека отпушта 430 вработени или околу 9% од нејзината работна сила, и затворање на GoLife, нејзината поделба за услуги за живот, да се фокусира на своите основни плаќања, транспортирање и испорака на храна, како дел од нејзиниот долгорочен одговор на пандемијата.

Основана во 2010 година како компанија за возење моторцикл, Гојек оттогаш се претвори во „супер апликација“ која нуди онлајн плаќања и список на услуги по барање, вклучувајќи транспорт, испорака на електронска трговија и логистика.

 

Гојек неодамна додаде Фејсбук и Пејпал на списокот на инвеститори со висок п Раул рече: „Време е како никој да не бидеме во Гојек. Компанијата влегува во критична фаза бидејќи се движи од стартување до созревање и специјално е да се биде дел од тоа. Градењето на системи и процеси за деловно работење од скала и сложеност на Гојек е предизвик што ретко ужива во нивната кариера и јас сум благодарен за можноста “рофил, вклучително и Гугл и Тенсент.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments