Големата реорганизација на Desney е добра вест за секој што го сака Desney Plus.

Desney Plus не е само иднина – таа е иднина.

Стримингот секогаш беше голем дел од следната фаза на Desney, но сега е јасно дека Desney Plus е навистина иднината на компанијата.

Desney вчера објави „стратешко преструктуирање“ на своите оддели за медиуми и забава, што ја позиционира компанијата поагресивно да ја запознае својата публика каде што се – дома, емитување емисии и филмови на нивниот телевизор. Според новата организација, Kareem Daniel, извршен директор кој надгледуваше производи за широка потрошувачка, игри и издаваштво, се сели од таа поделба да го надгледува целиот Desney Plus. Можеби изгледа необично да се постави извршен директор што не е стриминг одговорен за стриминг, но се чини дека оваа промена сигнализира дека Desney сака помалку традиционален пристап кон своите забавни и медиумски бизниси, со фокус на „испорака и монетизација на нашата одлична содржина во повеќето можен оптимален начин “.

Целта е да се овластат индивидуалните шефови на студии и мрежи да одлучуваат каде треба да одат нивните програми „за разлика од некако претходно одредено дека филмот е наменет за театри или ТВ-емисија е наменета за ABC“, изјави извршниот директор на Desney, Bob Chapek за CNBC .

Една од најголемите разлики помеѓу јавната стратегија на Desney пред и по оваа реорганизација е дополнителниот акцент на производство на ексклузиви за стриминг услуги, особено Desney Plus. Компанијата во соопштението за печатот истакна дека со новата структура за реорганизација, три групи на содржини ќе бидат одговорни за производство и испорака на содржина „со примарен фокус услугите за стриминг на компанијата“. Тоа потенцијално значи дека Desney би можел да им дава на студентите и мрежните раководители уште поголема моќ во текот на целата календарска година, дозволувајќи им да одлучат каде веруваат дека треба да живеат одредени проекти, без разлика дали се тоа на Desney Plus, театри или на телевизија.

Претседателот на Студиото Desney, Alan Horn, навести овој пристап уште во февруари. За време на тркалезната маса со Hollywood Reporter, Horn зборуваше за тоа како Студијата може да го користат Desney Plus како зона за филмови со кои се гордеат, но веројатно нема да можат да настапат и на боксофисот. Помалите филмови како McFarland, САД (45 милиони долари ширум светот) или Queen of Katwe (10,3 милиони долари ширум светот) потенцијално можат да најдат поголема публика на Desney Plus, додека филмовите со огромен потенцијал на боксофисот како „Lion King“, „Captain Marvel“ или нова „Star Wars“ ратата може да добие театарски изданија. Како што истакна неговото соопштение за јавноста, креативците кои ги надгледуваат најголемите франшизи на Desney„ќе се фокусираат на развој и производство на оригинална содржина за услугите за стриминг на компанијата“.

Оваа реорганизација веќе трае некое време, изјави Chapek за CNBC – пандемијата само ја забрза. Стримингот сега е еден од најголемите извори на приходи за компанијата бидејќи парковите остануваат затворени и театарските изданија се враќаат назад. Премесувањето е јавен приказ на доверба во новиот и брзо растечки бизнис на Desney – оној што дури и ко-извршниот директор на Netflix, Reed Hastings, се најде како да му честита пред неколку месеци.

Desney сега во суштина има две области на приходи на кои се фокусира да расте: Desney паркови (поделба што исто така вклучува производи и други производи за забава) и новата дивизија за дистрибуција на медиуми и забава Иако не е премногу тешко да се замисли дека парковите ќе се враќаат во годините што доаѓаат по КОВИД, секторот за медиуми и забава на компанијата, а конкретно стримингот, претставува можност на Desney за итен раст.

Иднината на Desney се вози на стриминг. Театарскиот пејзаж е ужасен, парковите во САД и другите региони ќе останат затворени во догледна иднина, а крстарењата најверојатно нема да се појават наскоро. Стримингот, од друга страна, расте побрзо отколку што Desney можеше да предвиди. Desney сега има повеќе од 100 милиони претплатници преку своите различни платформи за стриминг, со повеќе од 60 милиони од оние претплатници кои доаѓаат од Desney Plus. Chapek ги нарече бројките „значајна пресвртница и потврда на нашата стратегија за DTC (директен за потрошувач), што сметаме дека е клучно за идниот раст на нашата компанија“, на последниот повик на компанијата за квартална заработка.

Најголемите инвеститори и аналитичари на Desneyсе согласуваат. Dan Loeb, активист инвеститор чиј Third Point капитал е еден од најголемите акционери на Desney, дури побара од Chapek да ја прекине годишната дивиденда на Desney во износ од 3 милијарди долари, во обид да насочи поголем капитал кон создавање содржина на Desney Plus. Невообичаен потег е активист инвеститор да побара компанија да не исплаќа пари што им следуваат, според Си-Ен-Би-Си, но Loeb истакна дека „со пренамена на дивиденда од неколку долари по акција, Desney би можел повеќе од двојно да го зголеми Desney Plus оригинален буџет за содржина “.

„Desney веќе докажа дека Desney Plus е доволно голем чамец за спасување за да и помогне на компанијата да стигне до другата страна на овој пресврт во медиумскиот пејзаж на силна позиција”, напиша Michael Nathanson, виш аналитичар во MoffettNathanson утрово во белешката

Минатата недела, ко-извршниот директор на Netflix, Ted Sarandos, изјави за „Variety“ дека иако бил возбуден од новите учесници во конкуренцијата како „Desney Plus“, тој верува дека „сè уште треба да се дефинира нивото на посветеност на сите“ додавајќи дека „сè уште постои нешто што се нарекува Desney Plus“, одвоен од Desney како целина. Можеби тоа беше точно неколку месеци пред пандемијата, но со новата јавна реорганизација и коментарите од Chapek, јасно е дека Desney како целина е многу, многу Desney Plus.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments