Големите компании воведуваат етикети на храна од семафор

Според Асоцијацијата на активни потрошувачи, овој пристап треба да се донесе во цела Европската унија

Големите компании воведуваат етикети на храна од семафор

Храна е секоја супстанца која е искористена за да обезбеди хранлива поддршка на телото.Супстанцата се внесува во организмoт, а се искористува од страна на клетките на организмот за да произведе енергија да го одржи организмот во живот и да го стимулира растот. Денес,исхраната на најголемиот дел од населението е обезбедена од прехранбената индустрија.Безбедноста и сигурноста на храната се следи од страна на национални и меѓунаронди регулаторни агенции. Шест големи компании најавија дека ќе воведат систем на семафори за етикетирање на нивните производи, се вели во здружението на активни потрошувачи. Компанијата Кока-Кола, Марс, Монтелез Интернешнл, Нестле, Пепси и Унилевер пред неколку дена најавија дека ќе воведат кодирање во боја на информации за храна,познати и како сликање на семафори.Повеќе за тематаУниформниот квалитет на храната во ЕУ – првиот тест со голема брзина во ЕвропаОва значи дека кога содржината на хранлива материја, како што е маснотиите, го надминува препорачаниот дневен додаток, вредноста ќе биде обоена жолта или црвена боја во зависност од количината. Кога е пониско, ќе биде обоена зелена.Здружението смета дека овој пристап треба да се донесе низ цела Европската унија, но идејата не собра доволно поддршка во Европскиот парламент.Сега се очекува да се среќаваме со „етикети на семафорите“ во продавниците сè почесто.Па така и ќе знаеме што е здраво за јадење.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments