Google започнува да плаќа авторски права на француските страници за вести!

Google по долги разговори потпиша договор за авторско право со француската асоцијација за печат.

Како што знаете, Google започна да не ја покажува содржината на француските радиодифузери кои од нив бараа авторски права. Додека оваа ситуација имаше големи последици во Франција, Google потпиша договор со француска асоцијација за печат за плаќање авторски права за новински страници.

Потпишувајќи договор што може да го наречеме примерен во Франција, Google сега ќе започне да плаќа авторски права на француските новински страници во согласност со овој договор.

Ако се сеќавате, регулативата за авторски права за земјите од Европската унија стапи на сила во 2019 година. Во оваа регулатива беше утврдено дека веб-страниците како Google треба да добијат лиценца со плаќање авторски права на издавачите за да прикажуваат вести во резултатите од пребарувањето. Сепак, во април 2020 година, Францускиот орган за конкуренција изјави дека Google мора да плати авторски права на француските организации за издаваштво за да ја користи содржината.

Google, Fransız Haber Sitelerine Telif Hakkı Ödemeye Başlıyor

Тековните преговори во оваа насока беа завршени денес. Како резултат на преговорите, беше објавено дека Google ќе плати хонорар за да ја објави содржината на француските новински страници.

Многу експерти, врз основа на претходниот договор склучен со француската асоцијација за печат што ги застапува 300-те новински страници на Google, исто така тврдеа дека Google работи на модел на авторско право што може да биде валиден низ целиот свет.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments