Google Earth се претвори во временска машина!

Главното ажурирање на Google Earth ја направи оваа апликација како временска машина.

Google го објави своето најголемо ажурирање за Google Earth од 2017 година. Со новиот режим Timelapse за Google Earth, апликацијата ви обезбедува временска машина што прикажува сателитски слики од последните 37 години. Функцијата Timeplapse, претходно достапна само во 2D, сега ги мапираше сите податоци низ 3D сферата Google Earth, каде што можете да ги следите изградените градови, сечените шуми и глечерите што се повлекуваат.

Собрани се повеќе од 24 милиони сателитски слики што претставуваат квадрилиони пиксели помеѓу 1984 и 2020 година за да додадат анимирани слики од Timelapse на Google Earth. Составувањето на 20 петабајти сателитски слики во единствен видео мозаик со големина 4,4 терапевтски траеше повеќе од 2 милиони часа за обработка од илјадници машини на Google Cloud. Наведено е дека ова е еквивалентно на 530.000 видеа со резолуција од 4К.

За да пристапите до временската линија, едноставно отворете го Google Earth на интернет и кликнете на копчето Timelapse во Google Earth од навигацијата или едноставно одете на g.co/timelapse. Со вклучен Timelapse, можете да видите голем панел од десната страна со временска рамка од 1984 година до денес, и неколку кратенки каде што Google вели дека тоа е особено интересно. Исто така, треба да се напомене дека одликата Timelapse сè уште не работи добро низ целиот свет. Некои места може да изгледаат матно дури и ако го поставите тајмерот на 2020 година.

Google нагласува дека ќе го ажурира Google Earth годишно со нови Timelapse слики во следните 10 години.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments