Google ги прави гласовните одлики на „Assistant“ многу полесни за употреба за лица со попреченост.

Google соработува со Tobii Dynavox да го интегрира „Помошникот“ во своите производи за синтеза на говор.

Google соработуваше со водечката фирма за пристапност Tobii Dynavox, позната по создавањето уреди за синтеза на говор и следење на очите, за да го интегрира „Помошникот на Google“ во првата линија на посветени таблети и мобилни апликации на компанијата Snap Core. На тој начин, луѓето кои имаат проблеми со говорот сега можат да го користат „Помошникот“ за контрола на домашните апарати и другите производи за паметни дома.

Tobii е можеби пошироко познат во технолошката индустрија по софтверот за следење на очите за потрошувачки електронски уреди како лаптопи и слушалки VR преку посебна подружница позната како Tobii Tech. Сепак, многу од истите тие иновации ги напојуваат линиските таблети за синтеза на говор на Tobii Dynavox и неговиот придружен пакет софтвер, и двете се широко користени во просторите за пристапност и помошна технологија.

Оние уреди со допир им овозможуваат на сопствениците да прилагодат екран на икони што можат да произведуваат зборови и вокални фрагменти, дозволувајќи им на лицата со пречки во развојот или нарушувањата на моторната функција да комуницираат или преку допирање на иконите или со користење само на нивните очи.

Бидејќи „Помошникот на Google“ бара да го користите вашиот глас за пристап до многу од функциите на платформата, не е лесно достапен за луѓето кои не се во можност да издаваат гласовни команди на начинот на кој е дизајниран софтверот за нивно примање. Новата интеграција на Tobii ќе го олесни контролирањето на уредите на Google со користење на една од машините за синтеза на говор на Tobii, со опции за прилагодено копче за, на пример, контрола на репродукцијата на музика на звучник за „Помошник“. Уредите за синтеза на говор ќе ги издаваат командите директно на уредот Google, осигурувајќи дека паметниот звучник или дисплеј може да го исполни барањето за вклучување на светлата во просторијата или во редот на списокот за репродукција на Spotify.

„Нашата мисија е да ги поттикнеме лицата со попреченост да го прават она што некогаш го правеле или никогаш не мислеле дека е можно. Тоа вклучува можност за комуникација, контрола на вашата околна околина и добивање на ист пристап до образование и информации како и секој друг “, рече извршниот директор на Тобии Динавокс, Фредрик Рубен, во изјавата. „Затоа, ние сме исклучително задоволни што влегуваме во ова партнерство со Google и заеднички развиваме технологии што се подостапни за секого“.
Google исто така ја интегрира библиотеката на Tobii Dynavox со десетици илјади пиктограми – визуелните симболи што се преведуваат на посакуван збор, фраза или акција што може да се програмираат на таблет линијата на Tobii – во постојната платформа Action Blocks. За прв пат претставена минатата година, Action Blocks ви овозможува да спуштите комплексна серија активности на телефон или таблет со Android, како отворање на апликацијата за телефон и бирање контакт во списокот со омилени, во големо копче што може да седи на почетниот екран каде што е полесно достапна.

„Со вклучување на PCS симболи за прилагодливи копчиња, интерфејсот ќе стане попознат за милиони студенти и возрасни кои користат PCS симболи на Tobii Dynavox за комуникација“, се вели во изјавата на Tobii Dynavox.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments