Google го претстави Nearby Share

Apple има конкурент на нивниот AirDrop

Сега конечната верзија на опцијата Nearby Share е достапна за сите корисници, со што опцијата веќе не е во бета фаза на развој.

Методите за споделување датотеки од овој тип обично бараат инсталирање на надворешна апликација. Затоа, Google веќе долго време експериментира со поедноставно и универзално решение за проблемот.

Дистрибуцијата ќе се одвива во неколку фази и компанијата ветува поддршка до неколку недели за сите паметни телефони кои работат со Android 6.0 или повисока верзија на оперативниот систем.

Nearby Share е создаден со идеја да се воспостави директна врска помеѓу два уреди, што го олеснува споделувањето датотеки. Ова овозможува лесно да се споделуваат различни содржини како фотографии, видеа, линкови и други документи.

Информациите за трансферите се преку Bluetooth со ниска енергија, WebRTC или Peer-to-Peer WiFi. Другата предност на карактеристиката е тоа што не бара интернет и може да се користи кога корисниците се офлајн.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments