Google ја убива апликацијата што ви овозможува да ги проверите најблиските за време на итен случај.

Предложената алтернатива функција „Google Maps“.

Google ќе ја прекине апликацијата за доверливи контакти во декември во Google и веќе ја откажа од Google Play Store. Наместо тоа, ги упатува постојните корисници да пробаат слични, но помалку корисни функции на „Google Maps“. Тоа е срамота, бидејќи иако Доверливите контакти може да ви дозволат да најдете член на семејство дури и ако тој не одговори (да речеме, ако е во несвест или е во опасност), Google Maps бара од нив проактивно да ви ја емитуваат нивната локација.

Google Maps може да прави споделување локација во реално време од 2017 година, но повторно, мора да се одлучите за постојано следење, да ја споделувате вашата локација со други луѓе цело време, наместо само да ја емитувате на најблиските ако не одговорите . За споредба, доверливите контакти ви дозволуваат да додавате луѓе во контактите со кои сакате веднаш да ги споделите вашите локации во итни случаи. Ако се појави некој, вашите контакти можат да побараат ажурирање на статусот за да видат дали сте во ред и дали можете да одговорите со вашата локација за да ги уверите. Ако не одговорите, апликацијата автоматски ја споделува вашата последна позната локација за да можат да испраќаат за помош.

Преклопувањето други апликации и одлики во Google Maps е стратегија на Google веќе некое време, но одликата Maps не се чувствува толку вредна. И иако е можно, апликацијата Доверливи контакти немаше многу корисници, оние што сметаа на неа ќе треба да најдат нешто друго.

Google ја завршува поддршката за апликацијата во декември, но ќе можете да ги преземате контактите од вашата страница со доверливи контакти додека не се исклучи апликацијата. До тогаш, можеби ќе се запознаете и со преземањето на споделувањето локација на Google Maps.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments