Google ја започнува присилната миграција од Hangouts во Chat следната година.

Google додава Google Chat, но го одзема Hangouts.

Google официјално ќе ги префрли корисниците од Google Hangouts на Google Chat од следната година. Како дел од промената, Chat, услуга за пораки што претходно беше достапна само за клиенти кои плаќаат за Google Workspace (неодамнешното ребрендирање на G Suite), ќе стане бесплатна услуга што е достапна во Gmail и во самостојна апликација. И некои одлики на Hangouts ќе исчезнат пред да исчезнат.

Преминувањето од Hangouts на Chat ќе започне некаде во првата половина на 2021 година, кога Google ќе понуди алатки кои ќе ви помогнат автоматски да ги носите разговорите, контактите и историјата на разговорите на Hangouts во Chat, според објавата на блогот. Не е јасно какви чекори ќе бидат потребни за таа миграција, но Google вели дека ќе сподели упатства во одреден момент.

Ова оддалечување од Hangouts не е сосема неочекувано – Google во декември 2018 година изјави дека планира да ги мигрира корисниците на Hangouts на Chat и да се состанат во одреден момент. Google појасни уште неколку детали за промената со The Verge по оригиналното објавување на оваа сторија.

Префрлувањето од Hangouts во Chat ќе се одвива постепено и ќе има одреден период кога и двете услуги за пораки се сè уште достапни. На крајот, сите бесплатни корисници и клиенти на Работниот простор ќе бидат префрлени во Чет. Откако тоа ќе заврши, тогаш разговорот целосно ќе ги замени Hangouts.

Што се однесува до тоа зошто сакате да ажурирате од Hangouts во Chat пред да бидете принудени, има и моркови и стапчиња. Позитивно е тоа што Googe вели дека Chat не само што нуди функции како директни и групни разговори со кои можеби сте запознаени од Hangouts, но исто така може да ви овозможи полесно да планирате и да соработувате со други.

Што се однесува до тоа да ве оддалечиме од Hangouts, Google исто така објави дека планира да отстрани некои специфични одлики на Hangouts. Ако сте корисник на Google Fi, Google ќе престане да ви дозволува да управувате со текстови и телефонски повици од Hangouts во одреден момент на почетокот на следната година. Наместо тоа, ќе можете да ги мигрирате постоечките разговори на Hangouts во апликацијата „Google Messages“ и да управувате со текстовите и повиците на Fi во апликацијата „Messages“ за мрежата, почнувајќи „во следните неколку недели“. Но, ако тие сакаат да ги користат „функциите на сопствени пораки“ на Google за Google Fi, ќе мора да го оневозможат RCS. Нередот за пораки продолжува.

Google, исто така, планира да ја отстрани поддршката на Google Voice од Hangouts на почетокот на следната година, што значи дека нема да можете да повикувате од Voice во Hangouts. Наместо тоа, ќе мора да ја користите посветената гласовна апликација за Google Voice текстови и повици. Покрај тоа, Google веќе нема да ви дозволува да повикувате телефонски броеви од Hangouts почнувајќи од почетокот на следната година, а групните видео повици во Hangouts ќе го користат „Meet“ почнувајќи од ноември.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments