Google ќе остане главен пребарувач во Firefox

Google ќе остане главен пребарувач во Firefox, според новиот договор со Mozilla

Mozilla се потпира на мрежа на партнерства со надворешни услуги кои им овозможуваат на нивниот популарен прелистувач да им понуди на корисниците уште повеќе опции.

Веројатно најважното од нив е поврзано со Google, кој продолжува да биде стандардниот пребарувач во Firefox.

Ова е важен елемент на стратегијата на Mozilla, бидејќи им го олеснува потрошувачите, но исто така е и цврст извор на приходи за компанијата.

Специфичниот договор трае до 2023 година. и аналитичарите велат дека тоа би можело да генерира меѓу 400 – 450 милиони долари годишно за Mozilla.

Во оваа фаза, останатите клучни параметри на договорот меѓу двете компании не се објавени.

Во повеќето случаи, Google е компанија која се согласува да биде стандарден пребарувач во прелистувачот во различни региони низ целиот свет и соодветно плаќа за оваа привилегија.

Според финансиските резултати на Mozilla од пред две години, 430 милиони долари од сите 451 милиони американски долари приход за годината потекнуваат од нивниот договор со Google.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments