Google најавува нов подводен кабел Firmina!

Новиот подводен кабел Firmina на Google ќе ги поврзе Северна и Јужна Америка.

Google гради нов подводен кабел што ќе го поврзе источниот брег на САД со Аргентина, со филијали во Праја Гранде, Бразил и Уругвај. Кога е завршен, новиот кабел Firmina на Google ќе биде најдолгиот кабел на светот што може да работи целосно од еден извор на енергија на едниот крај. Google, во информациите на својата веб-страница, вели дека кабелот може да обезбеди непрекината услуга благодарение на ова напојување, дури и ако другите напојувања станат привремено недостапни. Бикаш Коли, потпретседател на глобално вмрежување во Google Cloud, исто така го нарекува зајакнување на еластичноста во време кога сигурната поврзаност е поважна од кога било.

Кабелот Firmina ќе има 12 парови на влакна што можат безбедно да пренесуваат сообраќај на податоци помеѓу Северна и Јужна Америка. Кабелот им овозможува на корисниците побрз пристап до различни производи на Google, како што се YouTube, Gmail и Google Search. Кабелот е произведен од СубКом. Subcom го дизајнира и произведува кабелот во неговиот кампус. Главното поставување на кабелот е предвидено да започне летото 2022 година. Ако сè оди според планот, кабелот ќе биде подготвен за сервис до крајот на 2023 година.

Google вели дека одликата за напојување со едно завршување е прилично важна, бидејќи приоритет е на сигурноста. Во подводните кабли, податоците се движат како импулси на светлина во оптичките влакна на кабелот, според Google. Овие светлосни сигнали се засилуваат на секои 100 км со високонапонска електрична струја од станиците за слетување во секоја земја. Затоа, пократките кабелски системи се многу поволни во однос на поголема достапност на напојувањето од еден крај. Подолгите кабли со голем број на парови на влакна го отежнуваат ова. Тука, Google има за цел да ја надмине оваа тешкотија со кабелот Firmina. Според компанијата, за да се постигне издржлив дизајн на кабелот Фирмина, кабелот ќе се снабдува со 20% повисок напон од претходните системи.

Конечно, треба да се напомене дека Google го даде името на бразилската аболиционистка писателка Марија Фирмина дос Реис на новиот подводен кабел. Со овој кабел, компанијата има за цел да привлече внимание кон пионерското дело на авторот Фирмина.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments