Google најавува нови одлики на Android.

Google најави неколку нови функции, кои ќе пристигнат на телефоните со Android сега или во наредните недели.

Овие карактеристики се однесуваат на одредени апликации, но секако можат да бидат корисни.

Прво, GBoard доби ажурирање што ја подобрува функцијата Kitchen Emoji. Ова им овозможува на корисниците да комбинираат повеќе емотикони или визуелни елементи на два емотикони за да создадат сопствен емотикон. Со ажурирањето, бројот на можни комбинации ќе се зголеми од неколку стотици на над 14.000. Ажурирањето е моментално достапно во бета-верзијата на Gboard и ќе пристигне на Android 6.0 или подоцна во следните недели.

Google ја прави апликацијата Voice Access пошироко достапна, дебитираше на Android 11. Апликацијата им овозможува на корисниците да ги контролираат своите уреди користејќи го само нивниот глас. Сега е можно да додадете ознаки во група апликации, за да ја олесните навигацијата.

За „Google Maps“, сега има нов таб „Go“ што доаѓа во наредните недели. Овозможува брзи кратенки до често посетените места. Можно е да додадете повеќе локации на оваа страница за да добиете брзи насоки и информации за сообраќајот. Покрај тоа, Google ќе го направи Android Auto достапен во повеќе земји во наредните месеци.

Сподели во близина наскоро ќе може да споделува апликации со блиските корисници. Ова работи без интернет-врска и може да биде корисно кога сакате да му помогнете на пријателот да постави нова апликација без проблем.

На крајот, љубителите на аудио книгите добиваат новини. „Google за издавачи“ нуди алатка што ви овозможува автоматски да преобразувате учебници во аудио формат. Алатката е достапна во бета фаза и ќе им биде достапна на издавачите на почетокот на следната година.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments