Google Nest Hub ќе биде првиот комерцијален Fuchsia уред!

Fuchsia конечно ќе се сретне со корисниците благодарение на Google Nest Hub.

Првиот уред што го користи оперативниот систем Fuchsia, кој е развиен од Google подолго време, ќе биде Google Nest Hub. Компанијата споделува дека ажурирањето започна да се шири кај сопствениците на првата генерација на Nest Hub, кое за прв пат беше објавено во 2018 година. По ажурирањето, паметниот екран ќе го извршува оперативниот систем Fuchsia наместо Linux-от што го користеше Cast OS.

Од 2016 година, Fuchsia постепено напредуваше од амбициозен експериментален кориснички интерфејс на работа на неколку внатрешни тестери кои ја опфаќаат целата палета на паметни домови и поставите на Chromebook на компанијата. На почетокот на овој месец, видовме прва генерација на Google Nest Hub како го изведува првото издание на Fuchsia 1.0, бидејќи штотуку доби одобрение од Bluetooth SIG. Ова посочи дека компанијата ја проширува Fuchsia од нејзиниот процес на внатрешно тестирање на нешто повеќе јавно.

Ажурирањето базирано на Fuchsia за Nest Hub ќе биде објавено во наредните месеци, почнувајќи од оние во програмата за преглед, пред да допре до пошироката публика. Имајќи предвид дека интерфејсот и искуството нема да се променат, сопствениците на Nest Hub најверојатно нема да сфатат дека се надоградуваат на Fuchsia OS. Од друга страна, компанијата се чини дека постапува претпазливо со оваа понуда, бидејќи префрлувањето помеѓу оперативните системи не е едноставно ажурирање.

Денешното издание може да се смета за најголем јавен чекор на Google кон правење Фуксија оперативен систем што може да го користи просечен човек. Засега е нејасно дали Google ќе премести други уреди базирани на Cast OS и во Fuchsia.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments