Google работи на каратеристиките за откривање на уреди!

Google се подготвува да ја донесе сличноста на мрежата на Apple „Find Me“ на Android.

Бидејќи Apple строго го контролира екосистемот iOS, тој успеа да создаде мрежа на уреди што можат да помогнат да се најдат други уреди. Компанијата, како и многу други компании, неодамна објави Bluetooth тракер и ја подобри оваа технологија благодарение на мрежата Find My. Во овој поглед, AirTags се исто така најефективниот трагач на пазарот. Од друга страна, само Google може да создаде мрежа на уреди колку што е голема Apple, бидејќи апликацијата Google Play Services е достапна на скоро сите уреди со Android. Очигледно, Гугл исто така го признава овој факт и се подготвува да создаде своја сопствена мрежа на уреди со луѓе.

Програмерите XDA откриле таен код во рамките на апликацијата, со објавување на верзијата на Google Play Services со 21.24.13 на бета-каналот. Новите низи во кодот покажуваат дека Google бара од корисниците да им дозволат на нивните телефони да наоѓаат свои уреди и уреди на други луѓе. Ова открива дека тие работат на мрежа „Најди го мојот уред“ што ги користи услугите на Google Play. Google веќе има апликација наречена „Пронајди го мојот уред“ во Play Store, но оваа апликација може да пронајде само уреди што се најавени на сметката на Google. И кога ќе започне оваа нова мрежа, тоа исто така може да им помогне на другите корисници на Android да ги пронајдат своите изгубени или украдени уреди.

Додека Android може да се најде на многу различни типови уреди, голем процент од над 3 милијарди уреди се паметни телефони кои работат со оперативниот систем. Во огромното мнозинство на паметни телефони со Android продадени надвор од Кина, апликацијата „Услуги за играње“ е претходно инсталирана. Ова значи дека уредите можат да се квалификуваат да се приклучат на мрежата „Пронајди го мојот уред“. Како позадина, услугите на Google Play се една од основните компоненти на Google Mobile Services (GMS), пакет апликации и услуги направени од Google што компанијата ги дистрибуира до производителите на паметни телефони кои сакаат да продадат уред со Android. GMS исто така ја обединува Play Store, најголемата продавница за апликации во екосистемот Android. Поради оваа причина, мрежата „Најди го мојот уред“ ќе може да се жали на многу широк екосистем.

Конечно, треба да се напомене дека сè уште немаме многу детали за новата мрежа. Сепак, во наредните денови може да се појават нови информации.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments