Google со мега кабел за податоци што ќе биде најбрз во светот

Google со мега кабел за податоци што ќе биде најбрз во светот

Новиот трансатлантски кабел со влакна ќе ги поврзе подморницата Велика Британија, САД и Шпанија .

Интернет е олеснето со масивни подморнички комуникациски кабли на дното.Овие илјадници кабли користат оптички влакна кои носат податоци како пулсирачка светлина што патуваат над 200.000 км во секунда за да не одржат поврзани.Сите компании вклучени во подморницата за кабелски бизнис а Гугл е една од најголемите со 8,5 проценти од сите подморнички кабли ширум светот.

Технолошкиот гигант е подготвен да додаде уште еден кабел на својот лак со најавата за планови за изградба на нов подводен мрежен кабел што ќе ги поврзе  Велика Британија,Њујорк во САД и Шпанија. Проектот се очекува да заврши до 2022 година.

Кабелот ќе има 16 парни влакна, повеќе од кој било кабел во употреба денес и двојно повеќе од тековниот најбрз кабел заеднички во сопственост на Microsoft и Facebook, кој има осум парови на влакна.Така ќе овозможи интернет сообраќајот движејки се наоколу дури и кога има прекини..WhatsApping и TikToking уште не размислуваме за вакво пренесувањето на сите овие податоци.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments