Google тврди дека ќе прекине со политиката на следење за реклами!

Гигантот на софтвер Google претпочита да групира реклами наместо да ги следи корисниците еден по еден.

Бидејќи Google продолжува да работи на прекинување на колачињата за следење на трети лица, се разбира, се поставува прашањето што да ги заменат и дали да користат нешто ново за да ги следат корисниците за реклами. Одговорот на ова љубопитно прашање беше даден преку блогот за рекламирање и трговија на компанијата. Според тоа, Google тврди дека нема да користат никаква технологија за следење на корисниците еден по еден.

Во соопштението на компанијата се вели: „Ние продолжуваме да добиваме прашања за тоа дали Google ќе им се придружи на другите во рекламната технологија кои планираат да ги заменат колачињата на трети страни со алтернативни идентификатори на ниво на корисник. Денес, јасно ставаме до знаење дека откако ќе се отстранат колачињата од трети страни, нема да создаваме алтернативни идентификатори за да ги следиме поединците додека тие прелистуваат на интернет или ги користат во нашите производи. “

После оваа изјава, можеби мислите дека компанијата плови во нови хоризонти. Од друга страна, Google не мора да следи лица за реклами. Со технологијата за модификација на компанијата за следење колачиња, Заштитената област на приватност на Chrome користи групно следење што е повеќе во согласност со мислењата на огласувачите.

Наместо да ги следи индивидуалните потрошувачи, Google смета дека напредокот во собирањето, анонимизацијата, обработката на уредот и другите технологии за заштита на приватноста се начини за промена на индивидуалните идентификатори. Како пример, компанијата наведува дека огласувач со телефонски оглас сака да ја покаже својата реклама само на луѓе кои се грижат за телефоните. Исто така, „Како огласувач, навистина не ве интересираат поединци или нивната целосна историја на прелистување, сè додека знаете дека корисниците се отворени да бидат изманипулирани од вашата реклама“. се обидува

Google смета дека новото решение ќе биде доволно добро за да продолжи да генерира околу 150 милијарди долари приходи од реклами годишно.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments