Google Whitechapel ќе се произведува со 5nm технологија на Samsung!

Чипсет Whitechapel, дизајниран од Google специјално за моделите на паметни телефони Pixel, ќе излезе од производствената линија на Samsung за 5nm.

Whitechapel на Google е привилегиран како прв обид на рекламниот гигант за обичај на силикон. Според добиените информации, најверојатно ќе се најде во Google Pixel 6 и Pixel 6 Pro. Иако се очекува новиот процесор да биде произведен во напреден процес, се чини дека тој не работи исто како Snapdragon 888 на Qualcomm.

На подкастот домаќин на Маријам, информаторот Макс Вајнбах објасни како чипот на Вајтчепел ќе настапи на претстојните Pixel 6 и Pixel 6 Pro. Соодветно на тоа, иако новиот процесор е изработен со технологијата 5nm на Samsung, тој ќе заостанува зад Snapdragon 888 во однос на перформансите. Попрецизна изјава вели дека новиот процесор ќе биде некаде помеѓу Snapdragon 888 и Snapdragon 865 според перформансите.

Овие нови информации можеби биле разочарувачки. Бидејќи, гледајќи ги истечените дизајни на Pixel 6 и Pixel 6 Pro, можевме да забележиме дека е доста поразличен од претходните предводници на Google. Од оваа причина, очекувањата беа дека перформансите на процесорот се на исто ниво со Snapdragon 888, додека водечките телефони беа променети до овој степен. Според овие информации, се чини дека ова не е можно, но вреди да се напомене дека приоритетот на Google може да биде во друга насока.

Според подкастот, чипот Whitechapel ќе има специјална единица за интелигенција и процесор за сигнал на слика. Употребата на вештачка интелигенција и машинско учење може да се користат не само за подобрување на фотоапаратот, туку и за подигнување на лентата за перформанси за Pixel 6 и Pixel 6 Pro. Исто така, новиот процесор ќе научи и ќе се прилагоди на навиките на корисниците со текот на времето. На пример, апликациите што многу ги користи сопственикот на Pixel 6 или Pixel 6 Pro ќе се отворат побрзо од другите апликации и ќе работат непречено од апликациите што не се користат многу.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments