Google започнува сериозна борба против дезинформациите

Google е главна алатка за пристап до информации

Во последните месеци, компанијата започна неколку иницијативи насочени кон понатамошно подобрување на содржината што ја гледаме во пребарувачот и апликацијата Google News.

Меѓу нив има претставници на владини агенции, образовни и медицински институции, Википедија и други.

Дополнителен систем за проверка на фактите гарантира дека Google брзо ќе открие и исправи какви било грешки во обезбедувањето релевантни податоци во пребарувачот и Google News.

Google инвестира импресивни средства за да го подобри својот систем за обработка и репродукција на информации на Интернет.

Алгоритмите на Google се борат против ширењето лажни вести на дневна основа, со помош на многу независни организации и претставници на медиумите.

Квалитетот на содржината го следи и специјален тим од експерти на Google кои работат во новоформираниот тим на Intelligence Desk.

Eдна од главните цели на оваа единица е откривање на потенцијални кампањи за дезинформација и обезбедување на сигурни факти на корисниците.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments