Глобалниот недостаток на графички картеи може да заврши наскоро!

Цените на графичките картички AMD и NVIDIA имаат тенденција да опаѓаат.

По неколку месеци недостиг од единица за обработка на графика (графички процесор) и вртоглаво растат на цените, знаците дека на кризата истекува на европскиот пазар почнуваат да се појавуваат. Новиот објавен извештај покажува дека цените на графичките картички AMD и NVIDIA се намалени за скоро 50 проценти во Европа. Извештаите не запираат тука и кога станува збор за достапноста, голем број модели на графички процесори се исто така достапни за купување. Новиот извештај посочува дека иако цените на графичките картички се веќе високи, пазарот може да се опорави наскоро.

Според извештајот на Jonон Педи Рисрч, околу 25 проценти од графичките картички биле купени од рудари за крипто-валути претходно оваа година. Затоа, една од причините за падот на цените на графичките картички исто така може да биде падот на вредностите на популарните криптовалути како што се Биткоин и Етереум. Бидејќи, овој пад на популарните крипто-валути го намалува и бројот на графички картички што им се потребни на рударите, што предизвикува пад на цените.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments