Не можеле да излезат од затвор поради грешка во софтверот!

Стотици затвореници останаа во затвор долго време, бидејќи државата Аризона не го ажурираше софтверот за управување со затворот.

Критичен софтвер за управување со затворите во американската држава Аризона не е ажуриран, иако треба да се ажурира според законот на државата донесен во 2019 година. Се наведува дека стотици затвореници останале зад решетки подолго отколку што требало да се должи на погрешните датуми на ослободување на затворениците поради оваа софтверска грешка.

Да забележиме и дека Аризона има една од највисоките стапки на затвори во земјата. Се наведува дека бројот на осудени за поседување дрога во државата е доста голем. Со измена и дополнување на законот на државата Аризона во јуни 2019 година се создаде механизам со кој затворениците осудени за одредени ненасилни прекршоци за дрога можат да заработат заеми за предвремено ослободување. Така, соодветно квалификуваните затвореници можеа да заработат три дена кредит за секој седум дена што го издржуваа и да го скратат времето во затвор до 70 проценти од казната. Од друга страна, се нагласува дека системот не може да идентификува соодветни учесници и не може да ги направи потребните пресметки.

Во 2019 година беа упатени предупредувања до официјалните претставници на информатичката технологија на релевантниот оддел, а во октомври 2020 година беше испратен извештај во кој се наведува детално дека софтверот наречен ACIS не е во согласност со законот. Одделот потврди дека е свесен за проблемот и изјави дека податоците се рачно пресметани и потоа внесени. Во оваа смисла, исто така е меѓу информациите дека најмалку 733 затвореници кои имаат право да учествуваат во програмата за предвремено ослободување, но сè уште не се регистрирани.

Да не спомнуваме дека настанот АЦИС трае три години подолго отколку што требаше и го надминува буџетот. Исто така е објавено дека многу модули на софтверот што ги следат здравствените услуги на затворениците, бројот на лица, имотот на затворениците, комисиските и финансиските сметки, верските припадности, безбедносната класификација и поврзаноста со бандите не работат правилно. Исто така, постои можност ако нешто не е во ред со досието на затвореник поради човечка грешка, таа грешка не може да се поправи.

Треба да се напомене дека многу луѓе сè уште се жртви на фактот дека гореспоменатиот софтвер не е ажуриран.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments