Најчестите грешки што ги правиме кога станува збор за Wi-Fi!

Безжичниот пристап до интернет стана неопходен дел од повеќето домаќинства и деловни активности. Иако знаеме многу за Wi-Fi, сепак може да се случи да направиме нешто што не треба.

Тпортал дава преглед на најчестите грешки кога станува збор за управување со безжични мрежни податоци и нивно безбедно користење.

Дали имате прирачник за работа на вашиот рутер?

За друга електронска опрема, ова можеби не е толку важно, но не го фрлајте или губете упатството за работа со вашиот рутер. Да, ваквите прирачници често се достапни на Интернет, но може да се најдете во ситуација да не можете да пристапите до нив бидејќи вашиот рутер не работи. Можете да заштедите многу време и нерви.

Дали вашиот рутер е слабо поставен?

Квалитетот и брзината на вашата безжична интернет-врска не зависи само од избраниот давател на услуги и пакет, туку и од тоа каде го ставате рутерот. Секогаш кога е можно, ставете го рутерот во центарот на просторот што треба да го покрие сигналот. Чувајте го подалеку од други електронски уреди или метални предмети што можат да го попречуваат сигналот и добро е да се избегнуваат дебели wallsидови.

Дали сте ја заштитиле вашата домашна мрежа?

Не поставивте нова лозинка наместо фабричката на вашиот рутер? Ова не е особено сериозен проблем ако вашиот прв сосед е во куќа што е оддалечена дваесетина метри од вас.

Но, ако сте во станбена зграда или кој било погусто населен дел од светот, се изложувате на голем број ризици. Соседите, на пример, можат да се поврзат со вашата мрежа и да ја користат за тоа кој знае за кои цели. Ако некој од нив има повеќе технички такт, може да ги пресретне вашите податоци и да ви ги украде парите, дигиталниот идентитет

Дали користите правилен метод за шифрирање?

Повеќето рутери ќе ви понудат неколку методи за криптирање како што се WPA2, WPA и WEP.

WEP генерално треба да се избегнува затоа што не е безбеден и е застарен. Најдобро е да изберете WPA2 (+ AES, доколку е достапно) или WPA3 ако вашиот рутер го поддржува.

Општо земено, колку е понов методот за кој станува збор, толку подобро.

Дали премногу уреди се поврзуваат на Wi-Fi одеднаш?

Повеќето рутери можат да се справат со солиден обем на работа, но нивниот капацитет и можности не се неограничени. Колку повеќе уреди се прикачени на нив, толку повеќе стапката на пренос на податоци ќе опаѓа. Затоа, запомнете да исклучите сè што не користите во моментов за да ја растоварите мрежата.

Покрај тоа, избегнувајте големи надградби на софтверот и преземајте големи датотеки за време на тежок обем на работа, но поставете го преземањето за некое време во текот на ноќта.

Дали ви е вклучен Wi-Fi цело време?

Кога сте дома, има смисла да го одржувате рутерот вклучен за да можеме да се поврземе со него секогаш кога ќе ни треба. Но, ако излегувате подолго време – и ако во вашата куќа или стан нема уреди кои зависат од безжичен пристап до Интернет – можете и треба да го исклучите. Willе му го продолжите рокот на траење и ќе заштедите електрична енергија.

Ако е бесплатно, тоа не значи дека е безбедно

Кафулиња, ресторани, трговски центри и други слични локации генерално нудат бесплатен пристап до Интернет преку Wi-Fi. Иако е практично да користите безжичен интернет за кој не мора да плаќате, бидете внимателни кога користите такви мрежи.

Имено, тие честопати се без никаква драгоцена заштита и затоа се погодни за злоупотреба. Затоа, избегнувајте вршење банкарски трансакции или какви било потенцијални чувствителни активности врз нив.

Ако навистина немате друг избор, барем започнете виртуелна приватна мрежа за да се заштитите.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments