Хакер се обиде да ги хакира мрежите за вода во Флорида и да ги труе луѓето!

Неидентификуван маж се обидел да ги отруе луѓето со зголемување на содржината на натриум хидроксид во водата 100 пати со компјутерско хакирање на резервите на вода во Флорида, САД.

Минатиот петок се случи инцидент на Флорида, САД, кој не е како акциони филмови. Неидентификуван маж се обидел да ја зголеми содржината на натриум хидроксид во градската вода со хакирање на инфраструктурата за вода во областа Олдсмар во Флорида.

Хакерот, кој ги доведе во опасност животите на илјадници луѓе, е под истрага на ФБИ и полицијата, но досега не е откриено кој е тој, зошто го сторил ова и дали го сторил тоа од странство или од внатре границите на САД.

Нормално, натриум хидроксидот е секогаш присутен во градската вода, но оваа хемикалија, која може да биде крајно смртоносна при предозирање, се додава само на вода во одредена количина. Предметниот хакер го зголеми ова ниво скоро 100 пати со поврзување на водни мрежи со компјутери.

Штом операторот на водоводната мрежа сфатил дека е зголемена хемиската стапка во системот, тој престанал да дава вода на сите области, спречувајќи илјадници луѓе да се затрујат, па дури и да умрат. Според изјавата на научниците од Универзитетот во Флорида, симптомите на труење со натриум хидроксид вклучуваат тешкотии во дишењето, воспаление на белите дробови, оштетување на хранопроводот и желудникот. Научниците изјавија дека може да има случаи што можат да резултираат со смрт, во зависност од големината на добиената штета.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments