Хакери можат да прават копии на клучеви преку аудио запис

Не ви треба ни скапа и професионална опрема, туку само паметен телефон

Секојпат кога ќе ја отклучите вратата од вашиот дом, се слуша придушен звук, што го рефлектира движењето на механизмот за заклучување.

Безбедносните експерти од Националниот универзитет во Сингапур велат дека е можно далечински хакери да го снимаат звукот на отклучување на вратата и да направат копија на клучот од тие податоци.

За целите на проектот, се создава компјутерска програма, која е дизајнирана да го снима звукот и да го трансформира во визуелна копија на соодветниот клуч.

Самиот напад е именуван SpiKey и го претставува звукот што го емитираат внатрешните компоненти на бравата.

Во овој случај, хакерите нема да треба ниту да бидат физички близу до вратата. Наместо тоа, тие ќе користат мобилен уред, паметен часовник или паметно ѕвонче за да снимаат аудио.

Дополнителен софтвер покажува дека SpiKey е во состојба да генерира помеѓу 5,10 потенцијални комбинации за да ја собере соодветната брава.

Овој метод овозможува да се препознае точниот аранжман во 330 424 случаи, што е показател за висока ефикасност.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments