Хакери преку теми на Windows 10 можат да ги украдат нашите лозинки

Откриена нова маана на Windows 10

Microsoft се обидува да понуди различни опции за прилагодување за Windows 10. Еден од најлесните начини за промена на интерфејсот на платформата е промена на темата на бојата.

Овој пригоден начин за оптимизирање на дизајнот на Windows 10 може да стане сериозен ризик за приватноста на нашите лични податоци.

Експертот за компјутерска безбедност по име Џими Бејн откри маана што им овозможува на далечинските хакери да спроведат т.н. напад “Pass-The-Hash”.

Ранливоста ја искористи опцијата за промена на темите во Windows 10 и може да испрати копија од лозинката.

Самиот процес вклучува принудување на оперативниот систем да се поврзе со оддалечен SMB сервер, што бара проверка на идентитетот.

Значи, хакерите ја искористуваат одликата за автоматско најавување, што предизвикува Windows да ја внесе вашата тековна лозинка и кориснички имиња.

Во оваа ситуација, многу е веројатно дека дури и нема да сфатите дека сте биле жртва на таков напад.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments